Wretas Historia

Konsten att njuta 

”Denna behagliga syn, jämte min lustfyllda resa, spridde ljusa moln på mitt ansikte och livsbetraktelser i min själ. Så ömt vilande i dalens famn voro denna fristad att lifvets tråk och tvång snabbt föllo i glömska. Ty här hyllas lifvets goda” Gammaldags ord vars lydelse är lika aktuell idag som igår.  På   Wreta har livets goda hyllats i århundraden av både vanliga människor och prominenta resenärer. I annalerna står att läsa om Gestgifveriet tillbaka till 1699, men Wreta nämns redan tidigare. Unionskungen Albrecht av Mecklenburg hade den goda smaken att bevista Wreta i november 1365 då ett ymnigt aftonmål avnjöts i samband med första advent. Wreta förblev ett ”kungligt vattenhål” och med tiden kom greve Axel von Fersen, Karl XIV Johan, Karl XV, Carl von Linné och arkitekten Carl Hårleman och  många andra att gästa Wreta. Nu är det bara du som saknas.

Lustens återställare

Att komma till Wreta är ett uppvaknande och en njutning. Under anrika lönnar och skrivliga askar tronar gestgifveriets mattgrå uppenbarelse stolt och ålderdomligt, ändå livskraftigt, på en höjd över bördiga fält. Snickarglädjen hänger runtom taken likt konstnärliga påminnelser om en tid och lust som faktiskt aldrig dött. Det är bara att vissa glömt den för ett ögonblick. Wreta är en symbol för just detta och i denna mening en lustens återställare. En sofistikerad enkelhet beskriver kanske bäst denna kombination av pensionat och gestgifveri. En kväll under ljuskronorna med vin i glasen eller en kortare eftermiddagsvisit med kaffe kan kännas lika nobelt. För sådant år livet på Wreta.

En svunnen tids återkomst

Klappret av hovar har tystnat. Men ljudet dröjer sig kvar. Hållkarlens mödor hörs i stallet och man anar trötta resenärers lågmälda glam framför gestgifvarens värmande brasa. En svunnen tid har återuppstått på Wreta Gestgifveri. Miljön och atmosfären är densamma men gästerna är vår egen tids. Maten likaså. Hästarnas hö, halm och havre är struken ur menyn och det moderna köket har gjort sitt intåg under gestgifveriets ljuskronor. Med det svenska köket i grunden bjuds här en snillrik och välsmakande meny. Den smakfulla fantasin firas gärna även om det svenska ursprunget inte får glömmas bort. Själen i det historiska Wreta skulle troligen då vredgas.

 Stigen ur askan

Wreta Gestgifveri har idag återställts med rättelig smak och finess, och all den vördnad och respekt som det förtjänar. Låt vara att matsalen under 1900-talet fungerat som sädesmagasin, kalkonfarm och mopedverkstad, men det gör historien om Wreta bara charmigare. Hela gestgifveriet är renoverat med tidsenlig gammal känsla. Den interiöra konsekvensen parat med en genomarbetad miljötanke har återfött den genuina atmosfären. Möbler har specialtillverkats, liksom måleri och tapetsering anpassats för att tillvarata stämningen. Tavlor, dekorationer och övrig inredning följer samma kvalitetstanke. Intet har sparats för att ge varje besökare en unik upplevelse.

En ny gryning

Den skymning som varat knappt ett hundra år är nu till ända. Gestgifveriverksamheten återvänder och upp till 80 personer kan bjudas ypperlig mat och tak över huvudet. På Wreta finner alla, både mindre företagsgrupper och privata sällskap, sin egen plats. I salongerna,  i matsalen, på verandan eller i trädgården.  Så även när du motvilligt lämnar Wreta kan du ta en del av det med dig. Helheten får du längta efter, ty här på Wreta hyllar vi lifvets goda.

Boka rum direkt eller kontakta oss för bokning av paket